Νίκας Νικόλαος

Ο Νίκας Νικόλαος αποφοίτησε από το τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι Αθηνών το 2008. Έκτοτε εργάστηκε σε δομές ψυχικής υγείας με παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Έχει εκπαιδευτεί στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση την οποία και έχει εφαρμόσει, υπό την εποπτεία έμπειρης συναδέλφου, σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ) και παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π-Υ).

Σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, όπως ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, γυμναστή ειδικής αγωγής, έχει οργανώσει ομάδες παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού, στις οποίες και εφάρμοσε τεχνικές από διάφορες μεθόδους όπως της κινησιοπαιδαγωγικής μεθόδου Sherborne και του Γνωστικού Συμπεριφορικού Δράματος (C.B.D).

Ακόμη, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ομιλίες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους ( Cygnet κ.α.),  ενώ και ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε ημερίδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων.

Αισθητηριακή ολοκλήρωση: Η αισθητηριακή ολοκλήρωση αποτελεί μια νευροβιολογική διαδικασία που αφορά την ολοκλήρωση και αποκωδικοποίηση του αισθητηριακού ερεθίσματος στον εγκέφαλο. Η θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης αναπτύχθηκε από την εργοθεραπεύτρια Dr. A. Jean Ayres την δεκαετία του εξήντα στην Καλιφόρνια. 

Cygnet: Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cygnet αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα με απώτερο στόχο την εκπαίδευση γονέων και φροντιστών στην κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης γονέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους όσο και τη δική τους.

Κινησιοπαιδαγωγική Μέθοδος Sherborne: Η μέθοδος Sherborne δίνει ίση έμφαση στην ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων όσο και στην ανάπτυξη της ικανότητας δημιουργίας θετικών σχέσεων με άλλους μέσω κοινών κινητικών εμπειριών. (www.sherborne-association.org.uk)