Χανιωτάκη Άννα

Η Άννα Χανιωτάκη έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εκπαιδεύεται στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Θεραπεία Οικογένειας.

Έχει παρακολουθήσει ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων Ειδικής Αγωγής, ανάμεσα στα οποία είναι η κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος Sherborne, Intensive Interaction (Εντατική Αλληλεπίδραση), το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behavioural Drama), εισαγωγή στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, οι Κοινωνικές Ιστορίες.

Επιπλέον, εργάζεται με παιδιά και  νεαρούς εφήβους στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, έχοντας εκπαιδευτεί στη «Μεθοδολογία Μαυροειδή» .

Επιπρόσθετα, διαθέτει άδεια χορήγησης του WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children) και του PEP-R (Psychoeducational Profile Revised) και AAPEP (Adolescent and Adult Psychoeducational Profile). Τέλος, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή της στο Cygnet programme, που απευθύνεται σε γονείς και φροντιστές με παιδιά με αυτισμό.

Τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής  και η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με άτομα από 3 έως και 20 ετών με δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων, με αγχώδεις εκδηλώσεις, με διαταραχές συμπεριφοράς, με δυσκολίες κοινωνικοποίησης, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως Αυτισμός, σύνδρομο Asperger, Νοητική Υστέρηση).

Κινησιοπαιδαγωγική Μέθοδος Sherborne: Η μέθοδος Sherborne δίνει ίση έμφαση στην ανάπτυξη των σωματικών ικανοτήτων όσο και στην ανάπτυξη της ικανότητας δημιουργίας θετικών σχέσεων με άλλους μέσω κοινών κινητικών εμπειριών. (www.sherborne-association.org.uk)

Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction): Το πρόγραμμα Εντατικής Αλληλεπίδρασης είναι μια προσέγγιση στην οποία ο  ειδικός είναι η βασική εκπαιδευτική πηγή καθώς χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις  του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, εμπλέκει τον εκπαιδευόμενο σε μια εξελικτική ακολουθία δραστηριοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Οι δραστηριότητες αυτές παρέχουν στο άτομο  με επικοινωνιακές και μαθησιακές δυσκολίες  τη δυνατότητα να κατακτήσει τις προ – γλωσσικές δεξιότητες της επικοινωνίας,  όπως είναι η αλληλεπίδραση με τους άλλους, η εναλλαγή σειράς , η χρήση και κατανόηση της βλεμματικής επαφής, η χρήση και κατανόηση των εκφράσεων του προσώπου και το μοίρασμα της προσοχής.

Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (CBD): Είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από διάφορες θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως τη γνωσιακή και συμπεριφορική. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να διαχειριστούν  προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Μεθοδολογία Μαυροειδή: Το Πρόγραμμα Διάγνωσης και Θεραπείας της Δυσλεξίας και των Μαθησιακών Δυσκολιών της Ασημίνας Μαυροειδή έχει εφαρμοστεί  επί σειρά ετών σε μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, βασίζεται σε ειδική Μεθοδολογία, που το μεγαλύτερο μέρος της, έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Η χρησιμοποιούμενη Μεθοδολογία, έχει εφαρμοσθεί στη θεραπεία δεκάδων παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Μεθοδολογία χρησιμοποιεί αρχές και τεχνικές από διαφορετικές και συναφείς επιστήμες, όπως  Γνωστική Ψυχολογία,  Παιδαγωγική, Κειμενο- Γλωσσολογία, Ψυχο- Γλωσσολογία και Φιλολογία.  Η Μεθοδολογία αυτή επιβάλλει μεθοδολογικά πρότυπα στην Αποκατάσταση, που μόνο ο ξεχωριστός τρόπος σκέψης των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία υπαγορεύει. (www.assimimavro.gr)

Cygnet: Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cygnet αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα με απώτερο στόχο την εκπαίδευση γονέων και φροντιστών στην κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης γονέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους όσο και τη δική τους.